Rengöringsmedel, oljor och fett


Det finns mängder av rengöringsmedel, oljor och fetter på marknaden, vissa är bättre än andra.


Läs på etiketten. Ord som animaliskt, vegetabiliskt, lanolin, bivax är bra ord. Mineraloljeprodukter skulle jag dra mej för att köpa!

 

Rengöringsmedel
Det vanligaste är sadeltvål, helst då glycerinbaserad. Den upparbetas med lite vatten till lödder som löser upp smuts på ytan och öppnar porerna i lädret. Sadeltvålen och ljummet vatten lämnar sedan en ren yta för de följande stegen. Vanlig, mild tvål kan även användas på svårt nedsmutsade ställen.

 

Oljor
Oljans uppgift är att tränga in på djupet och se till att alla fibrerär mjuka och smidiga. Bäst är om oljan är lättflytande och tunn så att den tränger in i hela lädrets tjocklek. Tjockflytande olja har svårare att tränga in och kan därför stanna i ytan av lädret och där samla smuts. Oljan anbringas lämpligen medan lädret fortfarande är fuktigt och fukten hjälper till att frakta oljan in på djupet och hindrar även att för mycket olja sugs upp i poröst läder. Värm oljan handvarm så underlättas inoljningen.

 

Fett/dressing
Ger en fin finish på lädret och fyller porerna samt gör lädret smidigt. Fettet/dressingen skyddar också lädret till viss del mot att suga upp fukt samt hindrar oljan att torka ut ur lädret.

 

PRODUKTER PÅ MARKNADEN:

 

Pure Neatsfoot oil
Innehållet kan variera mellan olika fabrikat, viss neatsfoot olja kommer från svinfett , andra fabrikat från köttdjursprod-uktionen, klövar och hovar.

 

Neatsfoot compound
Är en kombination av neatsfoot och mineralolja. Mineralolja kommer från petroleumindustrin och är det samma som säljs under namnet barnolja i snabbköpet. Compound innehåller c:a 80- 90 % mineralolja. Mineralolja gör oftast naturellt läder mörkare över tiden.

 

Vegetabilisk olja
De gamla sadelmakarna i USA på 1800-talet använde med förkärlek olivolja på sina nya sadlar. Olivolja ger oftast en vacker gyllene färg på nytt naturellt läder. Veg.olja tränger in bra och lämnar sällan någon rest kvar på ytan, vilket ibland kan hända med Neatsfoot.

 

Tips på hemkokade blandningar
Lika delar av lanolin (Adeps lanae, köps på apoteket) och Neatsfoot oil. Värm ihop blandningen, rör om så att lanolinet löses i oljan. Läggs på med hjälp av hårtorken. Passa värmen med handen! Läggs på i ett tunt lager med handen eller en trasa , två gånger på t ex fenderns baksida och andra delar som exponeras för hästens svett. Använder denna blandning själv med en gnutta bivax – suveränt!

 

Fett/dressing
Mink oil, som I själva verket är svinister och har inget med minkar att göra! Ett bra alternativ!
(”Mink oil” är ett registrerat varumärke, precis som ”Apple Mouth” betten. Inte katten smakar de äpple – jag har provsmakat !)

 

Prevent &Protect Läderfinish
Också ett bra alternativ, animaliskt fett, veg.olja och bivax. Min favorit!

 

R.M.Williams Saddle dressing
En fettemulsion (en blandning av fett och vatten) som enligt min bedömning ger ett bra resultat.

Det finns även flera mineraloljebaserade smörjor ute på marknaden t ex en dansk burk med gult innehåll. Jag tycker man bör akta sej för dem dels för att lädret på sikt inte mår bra av dem. Det är ett dyrt sätt att köpa vaselin.


 
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,6 av 5.
69 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Knut Karlsson Sadelmakeri 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av Knut Karlsson på Knut Karlsson Sadelmakeri.

Sadelmakare boende på Frösön med westernsadlar och tillhörande utrustning som specialité, allt från sporremmar till 1800-talssadlar. Har en 6-årig kallblodsvallack som är ämnad som fjällridningshäst Sadelmakeriet heter Old Timer sadel & läder.

Fler artiklar skrivna av Knut Karlsson:


Fakta och myt om sadeln i samverkan med hästen

(Läst 19671 gånger. Betygsatt till 4,3 av 97 läsare.


Passar sadeln hästen

(Läst 30517 gånger. Betygsatt till 5,4 av 140 läsare.


Skötsel av westernsadeln

(Läst 22381 gånger. Betygsatt till 5,4 av 71 läsare.


Rengöringsmedel, oljor och fett

(Läst 15800 gånger. Betygsatt till 5,6 av 69 läsare.


Chafe Leather

(Läst 13125 gånger. Betygsatt till 4,6 av 19 läsare.


Sporremmar ”Pigeon wing”

(Läst 8542 gånger. Betygsatt till 5,4 av 13 läsare.


Att bygga en sadel steg för steg

(Läst 17457 gånger. Betygsatt till 5,5 av 119 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster