Olika sadeltyper


Det finns en rad olika typer av Western-sadlar, och jag vill här inte gå igenom alla.


De vanligaste som Du stöter på är:


• Ranch & Roping sadeln
• Pleasure sadeln
• Reining sadeln
• Barrel Racing Sadeln
• Trail Sadeln

 

Dessutom finns det Show Sadlar, vilket är sadlar med betydande utsmyckning och kan kategoriseras enligt ovan, de är alltså inte någon egen ”typ”.

När man köper en Show Sadel, skall man komma ihåg att man betalar för allt silver som  den är utsmyckad med. Silvret påverkar inte ridbarheten.

 

Ranch & Roping sadeln.

En robust tingest som är konstruerad för att tåla mycket stora påfrestningar. Kan i princip användas till allt, dvs en sann allaroundsadel. Bommen i dessa sadlar har normalt bredare Bars och därmed större anliggningsyta mot hästen. Sitsen är neutral och tillåter rörelse vilket gör att Du lätt kan förflytta Din tyngdpunkt, dvs den lodräta sitsen är bevarad. Sadeln är konstruerad för att lasso skall kunna användas och fästas i hornet.

 

Just detta att tåla extrema påfrestningar gör att en riktig Ranch & Roping sadel är tung. Alla förstärkningar gör dessutom att man inte kommer så nära hästen, vilket kan vara besvärande. Ranch & Roping sadlar finns i många olika varianter. För att göra det enkelt vill jag koncentrera detta till två typer: Roping och Ranch Saddle.

 

Ropingsadeln

En Ropingsadel är framför allt avsedd för ryttaren som inte sitter så länge åt gången i sadeln. Om du t.ex tävlar i grenen roping så rider du bara en kort bit, därefter skall du ur sadeln fort. En Cowboy i Texas som jobbar på en uppfödningsstation skall i och ur sadeln en hel del under dagen och det skall vara smidigt. Därför finns det Ropingsadlar som är tillverkade för att det bl.a. skall vara lätt att ta sig i och ur, den skall dessutom vara lämplig att arbeta i dvs tillåta rörelse, men den måste inte vara tänkt att sitta hela dagen. Dessa sadlar är dessutom ofta utrustade med tunga ropingstigbyglar som man lätt får i foten i, men som även släpper ut foten fort.

 

Ranchsadeln

Den andra typen, Ranchsadeln, skall vara bekväm vid långa pass i sadeln. Den tänkta användaren är t.ex. en Cowboy på rancher med stort extensivt bete som förflyttar sig långa sträckor varje dag och främs sitter i sadeln hela dagen.

 

Detta gör den här typen av Ropingsadel intressant även för en viss grupp som inte sysslar med roping. Till denna grupp hör alla de som använder sin häst för långritter i skog och mark och som värdesätter en stabil och bekväm sadel med möjlighet att fästa packväskor o.d. på. Dessa sadlar har ofta en slät, hård lädersits som är förhållandevis okänslig för ev. väta. Kom här ihåg att en hård, slät lädersits inte betyder att sadeln känns hård att sitta i, om den passar ryttaren rätt vill säga.

 

Pleasure sadeln

Se upp med denna kategori, då den kan innefatta i princip vad som helst. Ropingsadlar som inte håller för roping får ibland beteckningen Pleasuresadel, likaså sadlar som inte skapats för annat än att säljas som "Westernsadel" eller ännu värre som "Cowboysadel" och i princip inte duger till annat än som prydnad i någon bar t.ex.

 

En sadel som verkligen är tänkt till att rida t.ex. Western Pleasure i, har en hel del mycket bra egenskaper och blir ofta det köp man råder en nybörjare inom western, men även alla andra som är intresserade av att aktivt rida sin häst på ett dressyrmässigt sätt. Det är dessutom det naturliga valet om man ämnar tävla i Western Pleasure, Western Horsemanship och Trail.

I det senare fallet gärna i dyrare Show version. En Pleasure sadel har till uppgift att hjälpa ryttaren att sitta rätt (lodrätt) i sadeln och få ryttaren att komma så nära hästen som möjligt. Lädret är därför ofta tunnare men smidigare på den här typen av sadel (Hur mycket, beror på prislappen). Riggningen är ofta av typen "In Skirt", ibland kombinerat med s.k. Cut away eller Lasaunt Skirts, vilket ger ökad kontakt med hästen.

 

Reiningsadeln

Reiningsadeln är en specialutveckling för tävlingsgrenen Reining. Det är egentligen en sadel som har samma krav på sig som en pleasure sadel, men för att passa de moment som förekommer inom Reining har sadeln ändrats på en del punkter.

 

Sitsen i en reiningsadel är normalt inte längre lodrät utan den sätter Dig aningen bakom lodlinjen. Sitsen är dessutom djupare och sadeln låser Dig mera till en viss given position. Riggningen är ofta av typen "Close Contact" vilket bl.a. innebär att inga metalldelar förekommer. Detta skall möjliggöra  för sadeln att helt forma sig efter ryttaren (skänklarna). Pg.a sittpositionen kan reiningsadeln vara ett tveksamt val för nybörjaren.

 

Barrelracing-sadeln

Barrelracing-sadeln är specialutvecklad för tidsgrenar som Barrel Racing och Pole Bending. Sadeln skall vara lätt och den skall hjälpa ryttaren att sitta kvar i de snabba och snäva svängarna.

 

Sitsen är lodrät och bakvalvet högre an på normalsadeln. Sitsen är normalt mockaklädd och det är inte ovanligt att jockeys och fenders är gjorda med lädrets rå (In)-sida utåt. Allt för att ge ryttaren maximal fasthållning.

 

Den här typen av sadel kan vara lämplig om man känner sig osäker på hästryggen, eller söker en lätt sadel. Dessutom är de flesta Barrel Racing sadlar utvecklade för kvinnor.

 

Trailsadeln

Allt fler ryttare vill ha en häst för ren rekreation och rider helst ut i skogen. I USA har det blivit mycket populärt att lasta hästen i transporten och åka iväg till något naturskönt område för att rida några timmar eller kanske några dagar.

 

Det finns flera områden som gjorts iordning för denna typ av fritidsaktivitet. Denna ryttare efterfrågar en sadel som är bekväm, lätt, och praktisk.

 

I princip kan man säga att man kan ta den gamla Ranch sadeln och banta ner den en del, så får man en bra trailsadel.


Men pga att det ofta är en helt annan typ av häst som fritidsryttaren använder än vad Ranch cowboyen gör så har det blivit så att man ofta utvecklat nya bommar för denna typ av ridning. Men även inom detta segment är det så att det finns seriösa sadlar och sadlar som kallar trail pga av att det finns ryttare som faller för just beteckningen.

 

Våra läsare har gett artikeln betyget 5,4 av 5.
126 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Milsta Western Supply 2005

Fakta om artikelskribent:


Milsta Western Supply Artikeln är skriven av Per Karlberg på Milsta Western Supply.

Per Karlberg driver företaget milsta western supply.

Fler artiklar skrivna av Per Karlberg:


Sadelvård

(Läst 9953 gånger. Betygsatt till 5,1 av 21 läsare.


Att välja sadel

(Läst 48500 gånger. Betygsatt till 5,3 av 146 läsare.


Olika sadeltyper

(Läst 26411 gånger. Betygsatt till 5,4 av 126 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Alpnäring hudvårdsprodukter

Alpnaering erbjuder det bästa inom ekologiska smaksättare och kryddor på nätet

Indeship Speditör

Ett modernt logistikföretag som erbjuder distribution med hög kvalitet

BE fotbollsresor

Boka eller läs mer om våra populära fotbollsresor till Europas främsta ligor

Sundbyholms Slott & Herrgård

Sundbyholms Slott är perfekt för bröllopsfesten och dagskonferenser