Fakta och myt om sadeln i samverkan med hästen


Fakta: Sadelns skirts är till för utseendet, inte för sadelns passning


Westernsadelns breda squareskits med ullig fleece eller fårskinn under, verkar vid första anblick fördela ryttarens vikt på hästryggen på ett ytterst komfortabelt sätt.

 

Faktum är att utanför bladens konturer fördelas ingen vikt alls, eftersom det läder som skirten är gjorda av är våtformat till sadelbladens form. Ursprungligen hade skirten som funktion att dölja trästommen och höja ryttarens komfort och tillverkade av ett stycke läder, monterat under stommen.

 

I boken ”They saddled the west” ( Förf. Lee M. Rice) framgår att man började använda fårskinn på sadelskirten för att hindra sadelfilten från att glida under sadeln.  Avsikten var inte att höja komforten för hästen, för det är uppenbart att ett lager fårskinn inte gjorde saken bättre för hästryggen under de långa ritter, från Texas upp till Montana, som 1800-talets cowboys genomförde, Det som tryckte genom fårskinnet (sadelstommens blad) avgjorde om hästryggen klarade sej, eller om hästen blev oanvändbar.


Skirtens storlek eller form har ingen betydelse för tryckfördelning, ej heller om de är klädda med fleece eller fårskinn. Det är stommens form och area är viktig!

 

Fakta: Skirts som är hopremmade ända till bakkant kan orsaka problem

 

Ingen sadeltillverkare med självaktning skulle anse sin fina sadel komplett innan skirten har remmats ihop i bakkanten med en konstfull flätning,  men denna remning har orsakat skador på många hästar genom endera friktion eller tryck.

 

När skirten remmas ihop helt i mitten i bakkanten, dras denna nedåt precis vid det område på hästryggen där länder lutar uppåt.  Detta gör gör att kanten är i exakt position att börja ”äta” på hästryggen.  Bakdelen på normalhästen rör sej i sidled fram och åter vid varje steg, vilket skapar en sågrörelse under kanten på skirten. På en häst  där ryggraden ”putar upp” kan remningen orsaka tryck direkt på ryggradens taggutskott, även trots en pad, och detta kan resultera i en svullnad eller förhårdnader vid upprepad retning.

 

Det kan tyckas uppenbart att en svullnad precis under remningen måste ha orskats av tryck från denna, men det finns många ryttare som aldrig har ifrågasatt att remningen är roten till det onda. Det första tecknet att något inte står rätt till kan vara att pälsen slits av längs en linje tvärs hästryggen mitt under skirtens bakkant. Med hänsyn till hästens välbefinnande skall korrekt utförda skirts vara öppna (och kunna flexa i bakkant) minst tio centimeter i bakkant. En sadelmakare kan lätt avlägsna remningen i nödig omfattning och korrigera problemet.


Myt:  ”Njurproblemet” 

 

Många ryttare talar om termerna LÄND och NJURAR  som om det skulle vara samma sak. ”Sadeln trycker på njurarna” hör man ibland.

 

Hästens (och de flesta andra fyrbenta djurs) njurar befinner sej minst 10 centimeter under hästryggens yta. Under den yttre ryggmuskulaturen, ryggraden och den tjocka muskel som finns under ryggraden, den muskel som i en charkdisk säljs under beteckningen ”oxfilé” om den härrör sej från kosläktet. Med anledning av njurarnas placering inne i hästkroppen kan därför en sadels tryckbelastnng inte skada njurarna. Tryckbelastningar på hästryggens nervbanor kan däremot skapa problem i hela hästen.

 

Det var inte risk för skador på njurarna som har gjort att man försöker flytta sadeln så långt fram som möjligt,  utan detta har sin upprinnnelse i hästkapplöpning och hästhoppning,  och en teori om att ryttarens viktplacering på hästryggen skulle vara mer gynnsam längre fram än längre bak. Man använde njurarnas placering som skäl eftersom teorin då blev rationell och ”lättköpt”,  för den som inte har insikt i hästens anatomi.

 

Hästryggen är ju egentligen inte designad för att bära vikt, men, mellan det åttonde  och artonde paret  revben  kan en sadel placeras och bära vikt (förutsatt att den passar hyggligt).
Revben nr 1-7 täcks av bogbladet , och där vet vi redan att detta  parti kan ej belastas.

Bakom det artonde revbensparet (det sista) finns  horisontella revbensutskott i området vi kallar länd , och strävan skall vara att sadelns viktfördelande delar inte  når bakom det 18 revbensparet.

 

Många ryttare har en uppfattning om att revbenen i mittpartiet av ryggen inte kan bära vikt eftersom de inte är sammanfogade i bröstbenet som de första åtta paren. Man refererar ofta till dessa tio par som ”falska revben” och och ryttaren kan då tro att dessa ej kan bära hans/ hennes vikt.  Om detta vore sant skulle vi alla vara tvungna att rida i en kapplöpningssadel -och med kapplöpningssits!

 

Den allra vanligaste orsaken till att ryttaren försöker sadla så långt fram som möjligt är att han är riktigt paranoid, om bakänden av hans sadel hamnar i närheten av länden på sin häst. Han är för alltid vettskrämd för att skada njurarna på sin häst, men tänker inte på att sadeln i stället orsakar tryck och smärta i muskler, ligament och nerver mellan sadel och bogbladsbenen.

(En försiktig , ytterst personlig gissning är att åkomman ”sadelgjordskramp” har mer med smärttillstånd i bogbladsregionen av en sadel som är placerad för långt fram att göra ,  än med trycket av en sadelgjord runt bröstet)
Våra läsare har gett artikeln betyget 4,3 av 5.
97 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Knut Karlsson Sadelmakeri 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av Knut Karlsson på Knut Karlsson Sadelmakeri.

Sadelmakare boende på Frösön med westernsadlar och tillhörande utrustning som specialité, allt från sporremmar till 1800-talssadlar. Har en 6-årig kallblodsvallack som är ämnad som fjällridningshäst Sadelmakeriet heter Old Timer sadel & läder.

Fler artiklar skrivna av Knut Karlsson:


Fakta och myt om sadeln i samverkan med hästen

(Läst 19543 gånger. Betygsatt till 4,3 av 97 läsare.


Passar sadeln hästen

(Läst 30390 gånger. Betygsatt till 5,4 av 140 läsare.


Skötsel av westernsadeln

(Läst 22143 gånger. Betygsatt till 5,4 av 71 läsare.


Rengöringsmedel, oljor och fett

(Läst 15700 gånger. Betygsatt till 5,6 av 69 läsare.


Chafe Leather

(Läst 13033 gånger. Betygsatt till 4,6 av 19 läsare.


Sporremmar ”Pigeon wing”

(Läst 8442 gånger. Betygsatt till 5,4 av 13 läsare.


Att bygga en sadel steg för steg

(Läst 17361 gånger. Betygsatt till 5,5 av 119 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster