Vad är horsemanship för mig?


Nedan vill jag berätta vad begreppet horsemanship betyder för mig.


Jag har jobbat med hästar och människor i många år. När jag får hem en häst handlar det ofta om att ägaren upplever att det finns problem i relationen. Hästen kan anses som folkilsken och omöjlig att hantera. I själva verket har hästen länge försökt säga att den upplever att något är fel.

 

 

 

Det har blivit några hästar genom åren och jag har jobbat mig fram till en metod som passar de flesta, både hästar och människor. Hästar kan redan allt det här, det är vi människor som måste lära oss att förstå hästens signaler. Det finns väldigt många duktiga hästmänniskor som kan hantera de flesta hästar utan problem. Hästar är otroligt anpassningsbara och finner sig i det mesta, men alla blir lyckligare om de känner sig förstådda.

 

Jag upplever ofta att människor är nöjda även om inte allt i relationen till hästen fungerar problemfritt. Fungerar ridningen någolunda så spelar det ingen roll om hästen är svår att fånga i hagen eller svår att lasta. Men varför begränsa sig? Jag vill ha en fungerande häst i alla situationer. Säkerhet är en viktig aspekt. Olyckorna har ökat inom hästsporten, vilket förmodligen beror på att hästägandet har ökat. Olyckorna händer oftare i samband med hantering av häst än vid ridning. Det är lika viktigt att kunna hantera hästen i vardagen som att kunna rida bra.

 

Om man vill bli en duktig hästmänniska är det nödvändigt att prioritera relationen med hästen före ridningen. Det ena behöver inte utesluta det andra, allt hänger ihop. Det är viktigt att lära sig från början och att vara konsekvent. Med en stabil grund att bygga vidare på har du bättre förutsättningar att lyckas.

 

Tiden är viktigt när man håller på med hästarna. Låt det ta den tid det tar så går det fortare, det är faktiskt så. Jag får ofta kommentarer om att horsemanship, visst, det är nog bra, men jag har inte tid med det. Att ta sig tid att hitta lösningar på eventuella problem lönar sig på sikt.

 

Ett exempel som inte är helt ovanligt är att hästen inte står still när man kliver upp. Det är lika frustrerad varje gång och ridturen får en dålig start. Ändå tycker man inte att man har tid att göra något åt det. Men du har tid att bråka med din häst lite varje dag för att den inte står still. Om du istället för att rida en dag lägger den tiden på att lära hästen att stå still, så slipper du ett irritationsmoment varje dag i fortsättningen. Du slipper mycket frustration, irritation och rädsla.

Lastning är ett annat exempel som många har mer eller mindre problem med. Väldigt få tar sig tid att träna lastning, de bråkar hellre timvis när de väl måste åka. Horsemanship handlar inte bara om att lösa problem, det är en filosofi och ett förhållningssätt som genomsyrar allt du och din häst gör tillsammans. Du behöver inte ha problem i relationen med hästen för att börja med horsemanship, det räcker att du vill förbättra eran relation.


 
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,3 av 5.
66 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Horsemanship AB 2005

Fakta om artikelskribent:


Horsemanship AB Artikeln är skriven av Lisbeth Johnson på Horsemanship AB.

Vår ambition är att göra samvaron säkrare och trevligare för såväl hästar som människor. Det når man genom ökad kunskap om vad hästen är för djur och hur man kommunicerar med hästen på bästa sätt.

Fler artiklar skrivna av Lisbeth Johnson:


Vad är horsemanship för mig?

(Läst 10739 gånger. Betygsatt till 5,3 av 66 läsare.


Vad är Horsemanship?

(Läst 22233 gånger. Betygsatt till 5,2 av 199 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster