Vad är Horsemanship?


Översatt till svenska betyder det häst-mannaskap eller, häst-människa-relation. Vad det betyder i praktiken finns det flera olika definitioner på. Det finns inget som är rätt eller fel bara olika uppfattningar.


Begreppet används i flera olika sammanhang, tillexempel i samband med tävling där man talar om att det är god horsemanship att hantera sin häst väl och uppträder på ett sunt sätt. Det är god horsemanship att ha en välvårdad häst. Det är god horsemanship att ombesörja hästens behov, som till exempel: foder, miljö, stall/hagar, hovslagare, tandläkare, avmaskning.

 

Hästar ljuger aldrig, de visar alltid precis vad de känner. Är hästen rädd, frustrerad eller kanske trygg och lugn, så visar den det för dig. Genom att vara tillsammans med hästen så lär du dig att tolka dess signaler. Du kan räkna med att hästen läser av dig, vill du att din häst ska vara lugn så gäller det att du också är det.

 

Det finns egentligen inget rätt eller fel sätt att hantera häst på, så länge du inte skadar någon eller utsätter någon för uppenbar fara. Det finns däremot många olika sätt, både bra och mindre bra. Så länge det fungerar är de uppenbarligen bra, i alla fall för dig och din häst. Det gäller att hitta sitt eget sätt utifrån sina egna förutsättningar och behov. Tänk på att aldrig ta dig rätten att döma andra för hur de väljer att hantera sina hästar. Det finns en gyllene regel, behandla alltid andra så som du vill bli behandlad själv, det gäller både människor och hästar. För att bli respekterad måste du själv börja med att respektera andra.

 

Det är i det närmaste omöjligt att hjälpa dem som inte vill ha hjälp. Du kan aldrig tvinga på någon annan dina egna åsikter. Det du kan göra är att föregå med gott exempel, om det du gör fungerar bra kommer fler vilja lära sig det du kan.

 

Förkasta aldrig den kunskap du redan har, men det finns alltid mer att lära. All kunskap har ett värde och du har något att lära av alla oavsett deras nivå. Var öppen när du möter andra människor. Kanske håller du inte med, men det är lika viktigt att du lär dig att känna igen det som inte passar dig. Du kan göra det lätt för dig och du kan göra det svårt för dig. I en här boken presenterar jag en metod som jag tycker är bra utifrån den kunskap och erfarenheter jag har.

 

Horsemanship har blivit ett begrepp även här i Sverige, därför väljer jag att använda mig av det i stället för att översätta det. För mig handlar horsemanship om att kommunicera med hästar på hästars språk. Det låter självklart, men allt för ofta uppstår problem på grund av att vi överför ett mänskligt tänkande på hästens beteende. När du lärt dig att se det kommer du att uppleva relationen till din häst väldigt annorlunda. Horsemanship är inget nytt och handlar mycket om sunt förnuft. Tyvärr har mycket av den naturliga hästkunskap som människan haft försvunnit eftersom vi inte brukar hästen i vardagen i samma utsträckning som förr. Förr var vi beroende av hästen på ett helt annat sätt. Den användes i jordbruket och som  transportmedel, det var nödvändigt att hästen fungerade i alla lägen.

 

Idag används hästen som fritidssyssla och nöje. Vi tillbringar inte alls lika många timmar varje dag med vår häst. Det är svårare att skapa en relation med någon som man kanske inte ens tillbringar tid med varje dag.


Kunskapen om häst finns vanligtvis inte i familjen utan vi lära oss på ridskolorna. Dit kommer vi i första hand för att rida. När vi är på ridskolan är vi oftast inte lika intresserade av att sköta hästen och lära oss det teoretiska. Det finns många bra ridskolor i Sverige och det är tur att de finns. För många är det den enda möjligheten att komma i kontakt med hästar. Det är viktigt att tänka på att det är ganska stor skillnad att ha en egen häst jämfört med att rida den på ridskolan.

 

Vi tar in hästen i våra liv och det är på vårt ansvar att relationen oss emellan fungerar. Det är också vårt ansvar att hästen får den omsorg den behöver och att dess grundläggande behov uppfylls. Det är ett stort ansvar. God horsemanship genomsyrar allt du gör med din häst, i vilken miljö du placerar den i och hur du utfodrar den, ridning, körning, hantering från marken och så vidare.

 

Trygghet är ett av hästens viktigaste behov. En häst som känner sig trygg och blir förstådd fungerar bättre i alla situationer, oavsett om det är för skogspromenader eller tävling. Hästen presterar bättre på alla områden om den känner sig trygg.

 

Att ha häst är både tidskrävande och dyrt, varför inte försöka få ut maximalt av det du har satsat. Vi skaffar ofta häst för att fylla ett behov hos oss själva, lär vi oss att kommunicera på hästens villkor blir det både roligare och säkrare.

 

Det finns egentligen inga gränser för vad du kan göra med din häst. Har du bara en häst som är frisk är det egentligen bara din fantasi som sätter gränsen.

 

Det är lätt att ge upp om hästen inte fungerar, man blir arg, ledsen och frustrerad för att man inte förstår varför hästen reagerar som den gör. Men lär du dig hur hästen tänker så går det ofta att se en orsak till hästens beteende. Det hästen gör är alltid logiskt ur hästens perspektiv. Missförstånd uppstår när vi överför våra mänskliga värderingar på hästarnas beteende. Det är inte så konstigt att vi gör så eftersom det är de referensramar vi har, men hästar tänker ofta tvärt om. När hästen står och kliar på oss efter ridturen tycker vi att det är lite gulligt och kontaktsökande. Detta är egentligen en ren dominanshandling från hästens sida. En häst som är väldigt pigg och sprallig upplevs ofta som levnadsglad men är egentligen stressad och forcerad.

När du lärt dig tolka hästens signaler är du bättre förberedd i alla situationer. Hästar reagerar blixtsnabbt, men vet du hur den fungerar så är du beredd när något händer. Om hästen till exempel sparkar eller biter så har den sannolikt försökt att säga något tidigare med sitt kroppsspråk. Det gäller att försöka lära sig att se saker innan de händer. Kan du läsa hästens kroppsspråk kan du förutse händelser och undvika obehagliga situationer.

 

Horsemanship handlar om att öka sin hästkunskap och sin förståelse för hästens beteende, men  också om att bli medveten om sitt eget beteende. Det handlar om att lära sig ödmjukhet och respekt inför andra individer. En häst som blir hanterad av en duktig hästmänniska blir både lugnare och tryggare. Bygger du upp ett språk mellan dig och hästen blir den också bättre förberedd och får ett sammanhang i det ni gör. Du kan aldrig lära en häst att den inte får bli rädd, du kan däremot lära din häst att hantera sin rädsla. Horsemanshipen gör att umgänget med hästen blir tryggare, roligare och framförallt säkrare.

 


 
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,2 av 5.
199 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Horsemanship AB 2005

Fakta om artikelskribent:


Horsemanship AB Artikeln är skriven av Lisbeth Johnson på Horsemanship AB.

Vår ambition är att göra samvaron säkrare och trevligare för såväl hästar som människor. Det når man genom ökad kunskap om vad hästen är för djur och hur man kommunicerar med hästen på bästa sätt.

Fler artiklar skrivna av Lisbeth Johnson:


Vad är horsemanship för mig?

(Läst 10875 gånger. Betygsatt till 5,3 av 66 läsare.


Vad är Horsemanship?

(Läst 22473 gånger. Betygsatt till 5,2 av 199 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster