Hitta rätt i din ridning


Förbättra samarbetet och kommunikationen med din häst.


Jag skiljer ogärna på olika ridstilar –  westernridning, klassisk ridning eller islandsridning – däremot skiljer jag på bra och dålig ridning. Målen är ju för det mesta desamma. Vi eftersträvar perfekt samarbete, förfinad kommunikation och en häst som rör sig i samlad form. Det finns goda skäl till de här målsättningarna. Om samarbetet inte fungerar kan ridningen rentav bli farlig för både människa och häst. Genom förfinad kommunikation kan vi som ekipage komma hur långt som helst. Om vår häst rids regelbundet utan att röra sig i samlad form löper vi risken att den med tiden går sönder under ryttarens tyngd. Dessutom är det ju också så att vår idealbild av en häst tillsammans med sin ryttare motsvarar bilden av perfekt samling och balans.

 

Vad är det då som skiljer bra ridning från den sämre eller rent av dåliga ridningen? Som alltid när det handlar om något som utövas av många olika människor så finns det många olika svar på den frågan. Vi lär oss av olika »mästare», tar intryck av olika skolor och vi utbildar oss tillsammans med de hästar vi kommer i kontakt med. Jag försöker att dela med mig av de svar som jag själv har kommit fram till med hjälp av de människor och hästar jag har haft förmånen att jobba med.

 

Förutsättningar

Lär känna hästens rörelser

En av de viktigaste förutsättningarna för att kunna uppnå perfekt samarbete med din häst är att du lär dig att lyssna. Kommunikation bör fungera åt båda hållen. Det är lätt att missa viktig information om du enbart ger signaler till din häst och kräver lydnad, utan att lyssna på de svar som hästen ger dig. Förfinad kommunikation består i att dels kunna prata med små, små signaler och dels att alltid be om något när hästen har möjlighet att ge oss det vi ber om just när vi ber om det. Genom att lära känna hästens rörelser under oss kan vi bättre ge tydliga och små signaler vid rätt tillfälle.

 

Om du till exempel vill att din häst skall flytta sin framdel åt höger, så vill du att hästen korsar sitt vänstra framben över det högra – i annat fall tappar hästen balansen och vägen till samling blir lång. Hästen kan svara på din signal direkt om du ber den flytta framdelen just när den skall till att lyfta sitt vänstra framben. Om du däremot använder dina hjälper när den skall lyfta höger framben så ger du hästen två val – båda lika dåliga. Antingen kommer hästen att lyda dig direkt, flytta höger framben först och därmed tappa balansen. Hästens andra alternativ är att vänta med att svara på din signal tills rätt ben lämnar marken. Då har du – genom en dåligt timad signal – tvingat hästen att vara lite mer olydig än den egentligen vill.

 

Lär dig känna när hästen lyfter och sätter ned sina olika ben. Memorera hur det känns i hästens rygg och bakdel när den rör sig i de olika gångarterna. Om du tränar på att slappna av och »lyssna» till hästens kropp i alla rörelser har du större möjligheter att vara »rättvis» och du blir  automatiskt en bättre ryttare. Dessutom känner du direkt om någonting är fel, om hästen har ont någonstans eller inte rör sig som den brukar av andra skäl.

 

Påskjutande eller ledande hjälper

Många ryttare rider med det som kallas för »ledande» tygeltag. Det innebär att jag genom att ta ut vänster hand leder hästen åt vänster och tvärtom. Genom att »dra» hästen dit den ska tvingar vi den återigen att tappa balansen. Mitt mål är därför alltid att rida med »påskjutande» eller »trängande» hjälper. Det finns många olika sätt att få hästen att svänga till vänster. Jag kan flytta framdelen åt vänster, flytta bakdelen åt höger eller böja hästen i sidan så att vi därmed gör en mjuk sväng åt vänster. Oavsett vilken metod jag väljer så är mitt mål att, i första hand, använda säte och ben för att uppnå min sväng – inte tyglarna. Ju mer jag styr med tyglarna desto svårare är det för hästen att uppnå full balans och behålla alla fyra benen samlade under sin relativt stora och tunga kropp (vilket är en förutsättning för samling). När jag utbildar hästen behöver den visst stöd genom tyglarna för att lättare förstå mina hjälper, men efterhand som hästen lär sig och utvecklar sina muskler tar jag succesivt bort stödet från min hand.

 

Ömsesidig utbildning

Tänk på att kommunikation alltid går åt båda hållen. Visst skall du utbilda din häst och ställa krav på att den utvecklas, men om du vill bli »världens bästa ryttare» så måste du samtidigt ställa motsvarande krav på dig själv. Det finns massor att lära sig av varje häst. När vi är starkt inriktade på att utbilda hästen är det lätt hänt att vi glömmer att lyssna. Då har vi tappat en viktig del av kommunikationen och samarbetet. Försök alltid att lägga undan prestationskraven tillsammans med din häst. Hästar är som människor i det avseendet att de har olika lätt för att lära och behöver olika lång tid på sig för att smälta nya kunskaper. Genom att anpassa träningen efter hästen som individ går det faktiskt alltid fortare. Jag tar mig friheten att citera Pat Parelli: »Genom att ge dig den tid det tar så tar det mindre tid». Forcera alltså inte träningen även om hästen har lätt för att lära. All kunskap behöver tid att sjunka in, bearbetas och befästas. Ge dig och hästen tid, det lönar sig i längden.

 

Lös problemen, så försvinner symptomen

Genom att helt lägga prestationskraven åt sidan minskar också risken att vi försöker lösa problem snabbt. Snabba lösningar på problem är ofta mekaniska. De består av piskor, sporrar, skarpare bett, inspänningstyglar eller tuffare hjälper.  Jag vågar påstå att de nästan alltid är kontraproduktiva. Genom piska, sporrar eller ett skarpare bett skapar du ett obehag hos hästen. Du kräver samarbete istället för att be om det. Hästen förlorar en del av sitt förtroende för dig och därmed också en del av glädjen i samarbetet. Genom nosgrimma eller inspänningstyglar tar du bort möjligheten att lyssna på och lära dig av din häst. Den försöker kanske säga att du är för hård i handen, att bettet är obehagligt, att den har ont någonstans eller att den helt enkelt ännu inte har de muskler som behövs för att bära sig i vissa rörelser. Om du bestämmer dig för att lyssna och med tiden lära dig att tyda hästens signaler och därmed helt och hållet slopa de mekaniska lösningarna kommer du genast att finna mer glädje i din samvaro med hästen. En viktig förutsättning för en sådan inställning är att du alltid utgår från att din häst gör sitt bästa, att den verkligen vill samarbeta och göra rätt. Varje gång den inte gör det måste du fråga dig vad som är problemet eller vad du gör för fel. Det är din skyldighet att hitta ett språk som din häst förstår. Bli aldrig arg på din häst för att du själv pratar otydligt.


 
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,4 av 5.
294 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © dot.kontroll 2006

Fakta om artikelskribent:


dot.kontroll Artikeln är skriven av Christine Pamp på dot.kontroll.Fler artiklar skrivna av Christine Pamp:


En roligare samvaro med din häst

(Läst 48225 gånger. Betygsatt till 5,4 av 574 läsare.


Hitta rätt i din Ridning

(Läst 32737 gånger. Betygsatt till 5,4 av 294 läsare.


Bettets användning och verkan

(Läst 50430 gånger. Betygsatt till 5,2 av 658 läsare.


Rätt sadel på rätt plats.

(Läst 36208 gånger. Betygsatt till 3,3 av 638 läsare.


Tävla i western - lek eller allvar?

(Läst 23913 gånger. Betygsatt till 5 av 113 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster