Detta är Team Penning 


Team-penning är en ko-klass där tre ryttare tävlar i lag om att driva kalvar på tid. Sporten är mycket populär BLAND publiken.


Det är lätt att hänga med i reglerna och man kan snabbt förstå vad som händer. Publiken är i allra högsta grad delaktig med jubel och kommentarer. Inte alltför sällan kan en ryttare få god hjälp av publiken när en kalv smiter bakom ryggen på honom.

 

I ena änden av arean finns 30 kalvar. Varje kalv är märkt med en siffra 0 – 9 på ryggen. Det innebär att det finn tre kavlar med nummer noll, tre kalvar med nummer ett o.s.v.

I andra änden av arenan finns en fålla (pen). Fållan är en fyrkantig box med staket. Hit ska laget tillsammans driva tre av dessa 30 kalvar. Domaren väljer ut vilka tre kalvar som ska drivas dit genom att ropa ut ett nummer. Utropet sker när tiden startar. Tiden startar när någon av ryttarna i laget kliver över den utmärka blå linjen på arenan.

 

Laget bestämmer själva när tiden ska stoppas. För att löpet ska bli godkänt måste minst en kalv finnas i fållan och ryttarna vara samlade vid öppningen. Tiden stoppas direkt när en av ryttarna sträcker upp sin hand.

 

Målet med Team Penning är givetvis att få in alla tre kalvar i fållan på så kort tid som möjligt. Det är viktigare att ha många kalvar i fållan, än att ha en bra tid med få kalvar.

Det gäller att hålla koll på alla kalvar. Om fem eller fler kalvar hamnar på fel sida om den blåa linjen blir hela laget direkt diskvalificerat. För att löpet ska vara godkänt får inte någon kalv med fel nummer befinna sig på fel sida om linjen.

 

Laget får maximalt hålla på i 90 sekunder per löp. Om laget inte är klara inom denna tiden blir det no-time, dvs. laget får inga poäng. Efter en minut ropar domaren ut en varning om att det är 30 sekunder kvar.

 

Alla lag får två separata löp i tävlingen. Mest kalvar och snabbast tid vinner. Man lägger ihop antalet kalvar och den med mest kalvar vinner. Om flera lag har lika många kalvar är det de med den sammanlagt kortaste tiden som vinner.

 

Det är inte så svårt att tävla i Team Penning som det kanske låter och det är väldigt roligt. Man behöver inte ha en dyr quarterhäst och dyr utrustning för att vara med. Det viktiga är ju kontakten mellan ryttaren, hästen och kalvarna. Alla i familjen kan vara med.

 
Våra läsare har gett artikeln betyget 4,9 av 5.
16 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © David Bergendahl 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av David Bergendahl på David Bergendahl.

David har under sex år verkat i Kanada som tränare och tävlande i både Team Penning, Reined Cowhorse och NRHA Reining.

Fler artiklar skrivna av David Bergendahl:


Detta är Team Penning

(Läst 7989 gånger. Betygsatt till 4,9 av 16 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster