Working Equitation


Tävlingsformen av WE uppstod 1995 i Italien, men sättet att rida de olika övningarna har månghundraårig tradition från arbete från arbete till häst, med bl.a. boskap, tjurfäktning och inte minst -krig!


I Sverige är ju den akademiska ridkonsten på väg att bli väletablerad och utövarna har genom den fått stifta bekantskap med de gamla mästarnas sätt att träna sina hästar att bli ridna för ett ändamål.


Begreppet bruksryttare börjar bli känt. man har som mål att rida på enhandsfattning,eftersom den  andra handen behövs till mer praktiska göromål, som att hålla i ett svärd, en lasso, eller att hålla tjuren på lagom avstånd. Dessutom är det ju praktiskt att slippa stiga av hästen för att öppna och stänga en grind!


När hästen fortfarande var livsviktig för ryttarens överlevnad, lade man ned mycket arbete på att utbilda sin häst att lyda minsta tanke från sin ryttare. I fredstider kunde man träna på tjurar så länge det var tillåtet. I Spanien förbjöds tjurfäktningen en tid och en del av de önskade egenskaperna hos hästen gick förlorad i aveln. Man satsade mer på show och vackra rörelser.

I Portugal fortsatte man att avla hästar för tjurfäktning och har på så sätt behållit egenskaper som hästrasen Lusitanon haft i århundraden. Dessa egenskaper kommer t.ex mycket
väl till användning i WE.

De länder som är tävlingsaktiva i WE är Italien, Spanien, Portugal, Frankrike, Brasilien, England och Mexico. Det första Världsmästerskapet hölls i Portugal 2002 och nästa år 2006 skall Mexico vara värd för VM. Portugal är regerande Världsmästare och för några dagar sedan hölls EM i Italien då Portugal som lag återigen erövrade första platsen. Spanien tvåa och Italien trea.

 

De hästar som man kan se på en tävlingsbana är bl.a. Araber, Maremma, Camargue, Lusitanos, Pre, Andalusier, Lusoaraber, Hispanoaraber , men man får naturligtvis använda vilken ras man vill och det är intressant att man använder de inhemska raser som finns i så stor utsträckning. I Sverige har vi en stor flora av hästraser och vi kommer med all säkerhet att få se många varianter på våra tävlingsbanor. De som börjat rida WE i Sverige, rider övervägande på Araber, men det beror säkert på att intresset för WE råkade uppstå bland arabhästägare.

Varje land som tävlar, bestämmer vilken tävlingklädsel, som skall gälla. I England användar man de kostymer vi är vana att se vid hopp och dressyrtävlingar, medan man använder traditionell riddräkt i de länder som har en lång ridkultur bakom sig. Ännu har vi inga tävlingar i Sverige, men vi är några utövare som tränar regelbundet, bl.a. för instruktör i Portugal, så det är endast en tidsfråga innan vi kan börja ha träningstävlingar här i vårt land.

Man tävlar i fyra olika grenar: dressyr, teknikbana, fartbana och boskapsklass. Boskapsklassen är valbar och tävlas endast i lag. De övriga grenarna tävlas både individuellt och i lag.
Man rider alltid på enhandsfattning! Endast om ryttaren är under 16 år eller om hästen är sitt första år i tävling, får man rida på två händer!

 

Då börjar man ana en viss svårighetsgrad i denna tävlingsgren. Det finns ingen i Sverige som rider en hel bana på enhandsfattning, på egenutbildad häst - ännu!

Dressyrmomentet påminner om kür, då ryttaren själv sätter ihop sitt program till musik, där vissa rörelser skall ingå, beroende på vilken nivå man tävlar. För ryttare under 16 år och debuterande hästar ingår enkla galoppombyten, halv skrittpiruett, trav- och galoppökningar, medan Masters rider övergångar mellan piaff och passage, passage till piaff, galoppiruetter och byten i serier. Man bedömer hästens rörlighet, eftergift och uppmärksamhet och ryttarens sits och förmåga att förmedla hjälperna till hästen. Dessutom bedöms det artistiska i korreografin och hur det presenteras.

Teknikbanan rids i skritt och galopp och man skall ta sig igenom en bana som börjar och slutar med en grind. Inne på banan möter man svårigheter som man kan tänkas stöta på när man arbetar på fälten eller på gården. Det kan finnas höns eller får i en fålla, som hästen skall ta sig förbi utan att tveka. Man rider över en bro, slalom med galoppombyten runt tunnor eller stolpar, ryggar i ett L, hoppar över och fångar en ring med en stav o.s.v. När man rider teknikbanan gäller det att göra det så stilfullt som möjligt och missar ger såklart
poängavdrag.

Fartbanan kan vara samma som teknikbanan, menhär gäller det att rida fort, med så få missar som möjligt. Precis som en omhoppning. Här gäller det att ha en smidig och vändbar häst och man sparar mycket tid på att göra galoppombytena så exakt som möjligt.


Dressyren är viktigast!

För att en häst skall bli framgångsrik i WE, så är det viktigt att den tränas grundligt i dressyr. Hästen måste vara mjuk och atletisk och så känslig för hjälperna att den blixtsnabbt lyder minsta signal från ryttaren med exakt precision.

 

I Spanien, Portugal och Frankrike skolar man sina hästar enligt de gamla mästarnas principer. Ni som idag rider akademiskt, känner igen mycket av detta arbete. Man rider skolorna öppna och sluta, både på rakt och böjt spår, på ökad och minskad volt för att smidiggöra hästarna. Galoppombyten, förvänd galopp och piaff kommer in tidigt i utbildningen för att hästarnas bakdel skall tränas att bära den mesta vikten. Hästens utbildning följer fyra nivåer, där det första en unghäst måste lära sig är framåtbjudning, avslappning, kadens och rytm. Sedan följer nästa nivå där hästen börjar trampa mer engagerat under sig, följt av samling och slutligen att uppnå jämvikt tillsammans med sin ryttare.

Bra kondition är väldigt viktigt för både häst och ryttare, när man skall rida WE. Att rida en hel bana i en så samlad form, kräver en stark fysik och hästens träning bör därför bestå av mycket galopp- och konditionsarbete. Det konditionsstärkande arbetet måste ske både i mycket samlad galopp och i friare form, både på ridbana och i terrängen.


För ryttaren är det bättre med ett bra " flås " än starka muskler. Det är också en fördel att vara
mjuk och atletisk för att på bästa sätt följa med hästen i snabba rörelser.

Sammanfattningsvis:

Träna enhandsfattning och bygg upp er kondition! Rid Working Equitation!
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,4 av 5.
36 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Rörmossen 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av David Holmström på Rörmossen.Fler artiklar skrivna av David Holmström:


Working Equitation

(Läst 14876 gånger. Betygsatt till 5,4 av 36 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster