Verkning av hoven


Hur klipper man naglarna på en häst? Läs artikeln och lär dig mer om hovslagarens arbete.


När hoven verkas måste man ta hänsyn till om hästen ska gå barfota eller vara skodd. All kraft uppifrån går ut till hovväggen via hovbenet. Sulan bär ingen vikt utan är ett täcklock för innanmättet.

 

Verkning för barfotagång

Den s.k. vita linjen är skarven mellan hovvägg och sula. Vid verkning för barfotagång ska hovväggen inte verkas mer än att vitalinjen och sulan behåller full förbindelse. Hovväggen rundas av i kanten för att förhindra att kanten bryts.

 

Sulan är som tunnast vi spetsen på hovbenet. Vid verkningen ska bara det lösa, döda hornet tas bort. Trakterna måste lämnas på en sån höjd att hovens korrekta vinkel mot marken behålls.

 

Verkning för skoning

Vid verkning för skoning kan något mer av tåväggen tas bort, sulan verkas ner på ett sånt sätt att det inte uppstår tryck från skon mot sulan. Trakten verkas så att rätt hovvinkel behålls.
Viktigt att underdelen behåller sin skålade form, blir hoven för plan så kan den inte tillåta hovväggen att utvigda sig vid ner tramp.

 

Strålen

Strålen bär inte någon vikt men genom att den tar i marken så bidrar den till stötdämpningen och utvigdningen genom sin elastisitet. Den bidrar även till cirkulationen av blodet i hoven. Innanmättet av hoven har mängder av blodkärl. När hoven komprimeras så trycks blodet upp ur hoven.

 


Den sk vita linjen är ljusgul i verkligheten. Hovväggen är tjockast fram i tån. Den är tunnare vid sidorna, brister den där vid barfota gång så är det i regel inget farligt. Skålningen vid spetsen på strålen bör ej underskrida 8-10 mm, mät från hovväggen. Utvigdningen av hoven är störst i trakten

 

Strålen verkas så att löst och anfrätt horn avlägsnas. Hörnstöden har lätt för att spricka, genom att verka ner dem från trakthörnet till nivå med sulan så kan det förebyggas. Det bidrar också till att hålla strålfåran öppen.


 
Våra läsare har gett artikeln betyget 3,6 av 5.
81 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Antti Walnestedt 2005

Fakta om artikelskribent:


Antti Walnestedt Artikeln är skriven av Antti Walnestedt på Antti Walnestedt.

Antti är en professionell hästtränare och hovslagare bosatt utanför växjö.

Fler artiklar skrivna av Antti Walnestedt:


40 år gammal sadel blir som ny

(Läst 10831 gånger. Betygsatt till 4,8 av 24 läsare.


Fallgropar med skoning

(Läst 31167 gånger. Betygsatt till 5 av 97 läsare.


Hoslagning: Hovvinklar

(Läst 15830 gånger. Betygsatt till 4,1 av 67 läsare.


Verkning av hoven

(Läst 19952 gånger. Betygsatt till 3,6 av 81 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster