Fallgropar med skoning


Vad gör en hovslagare igentligen? Hovslagning är en hel vetenskap och det är oerhört viktigt att allt blir rätt. utan hovar ingen häst!


Av alla fel som kan förekomma vid dålig skoning är det två som är vanligare. Trånga hovar och fel hovvinkel. Trånga hovar kan bero på vilket fabrikat på hästskor hovslagaren använder. Av många fall som man ser så har skon varit för lång i traktarmarna.

 

Låt det ta tid!

Vid tillverkning av skon så böjs traktarmarna in för mycket. Hovslagaren kan om han vill rikta om skon, men då går det inte lika fort. För många hovslagare är det tiden som är viktigast, snabbhet är lika med skicklighet, att sedan hästen blir mindre bra spelar ingen roll, för hur många hästägare märker skillnaden?

 

Vid riktning av traktarmarna är det risk för deformation av broddhålen, att gänga om hålen tar tid, alltså undviker man att rikta traktarmarna. Den mest sålda skon är av hårt material och håller i regel för en omläggning, men är svårare att kallrikta. Därför blir skon i regel för trång i trakten, många gånger går traktarmarna ända in till strålen. Smuts har lätt för att fastna och med tiden blir hoven trång, med påföljd av mycket strålröta osv.

 

Hovvinklar

Vid verkning för barfotagång är hovvinklarna i regel bra. Men så fort det ska på en sko blir vinkeln fel. Varför? Av någon anledning så verkas alltid trakterna ner till ballarna, tåväggen går inte att verka lika mycket för då uppstår blödning, detta medför att hovvinkeln blir fel.

 

För att inte hoven ska se lång ut kapas tåväggen ända in till vita linjen. Hästens vikt vilar till stor del på hovväggen. Om ytan som vikten ska vila på minskas så hjälper inte det hästen. Frågar man varför tån är kapad så får man svaret att det ska vara så för överrullning, det är visserligen sant vid den felaktiga hovvinkeln, men är inte rätt för hästen. 

 

        

 

Kunskap = intresse

Om hovvinklarna är rätt så minskar också risken för tappskor. Det är hovslagarens intresse och skicklighet som avgör om det blir bra eller dåligt. Det kan inte vara en tillfällighet att så många hovslagare skor likadant, en gemensam nämnare är var de är utbildade. Det syns på tekniken om hästen är skodd av en utbildad hovslagare, det syns också om det finns influenser från utlandet. Självklart är det bra om hovslagaren också är skicklig på att smida skor, men det finns inget som säger att den som smider perfekta skor kan sätta dit dem på hästen. Smideskonst och hästkunskap är två olika områden, båda behövs för ett bra resultat.

 

Tappskor

Alla hästar tappar någon gång en sko. Vanligast är när hästen härjar på egen hand i hagen. Våren är en tid som det är stor risk för spontana tappskor, dels är underlaget mindre bra och hästarna kan bli lite överenergiska.

 

Sedan finns det hästar som alltid tappar skor, felet är nästan alltid hästens rörelse mönster. Om en kunnig kiropraktor går igenom hästen och korrigerar det han hittar så brukar tappskorna försvinna. När hästen åter tappar skor så ska även kiropraktorn kontaktas, inte bara hovslagaren.

 

Att en hovslagare fäster skon så dåligt att den lossnar är inte troligt men det kan förstås hända. När man har en tappsko så är det en bra ide att titta över hästen efter sträckningsskador, när man ser hur böjd en tappsko kan bli så är det konstigt att inte fler hästar bryter benen.

Framskor trampar hästen oftast av själv, bakskor däremot får hästen många gånger hjälp med, av en annan häst, som ställer sig på skon. En valack kan betäcka ston, och kliva på stoets baksko. Hur hästen rids kan också ibland bidra till tappskor, om hästen rids i obalans så kan den trampa på sina egna fötter.

 


Korrekt skoning 

 


Korrekt skoning underifrån.

Hoven är vinklad efter hästens ben och skon ger understöd bakom trakten. Traktarmarna är inte vinklade innanför hörnstödet.

 


Felaktig skoning

 


Felaktig skoning underifrån

Vinkeln är helt felaktig. Trakten är för lång och skon är för kort.

 


Felaktig skoning 2

 


Felaktig skoning 2 underifrån

Vinkeln är fel och tåväggen har huggits av. Skon är för kort.

 

 





Våra läsare har gett artikeln betyget 5 av 5.
97 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Antti Walnestedt 2005

Fakta om artikelskribent:


Antti Walnestedt Artikeln är skriven av Antti Walnestedt på Antti Walnestedt.

Antti är en professionell hästtränare och hovslagare bosatt utanför växjö.

Fler artiklar skrivna av Antti Walnestedt:


40 år gammal sadel blir som ny

(Läst 11359 gånger. Betygsatt till 4,8 av 24 läsare.


Fallgropar med skoning

(Läst 33765 gånger. Betygsatt till 5 av 97 läsare.


Hoslagning: Hovvinklar

(Läst 17088 gånger. Betygsatt till 4,1 av 67 läsare.


Verkning av hoven

(Läst 20621 gånger. Betygsatt till 3,6 av 81 läsare.



Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster