Att bryta traditioner - del 3

 

Ett veterinärmedicinskt och etisk perspektiv på dagens bruk av hästskor.

 

Av Dr. Tomas G Teskey, D.W.M, Hereford, Arizona, USA. Översatt till norska av Tanja Lönning. Tack till Astrid Ringström för den svenska översättningen.

Det kan vara svårt att hitta ett ”barfotavänligt” veterinärperspektiv inom detta område, men det behövs så innerligt väl. Jag lär mig hela tiden, och jag är inte immun mot personliga angrepp. Jag plockar upp idèer om vad som är bäst att säga, och hur det bäst kan sägas. Och jag blir bättre hela tiden. Att lära sig hur man lär andra, så att man lätteare kan påverka de som inte vill inse vad hästen behöver från oss, är mitt mål. Känsloladdade argument från båda sidor hjälper mig, och jag tror också det hjälper andra i det långa loppet. Mycket blir sagt i skriven form, men jag tvivlar på att det samma skulle sägas om vi stod tillsammans bredvid hästen.

 

Som det nu är betraktas inte naturlig verkning som en terapeutisk metod för halta hästar vid de flesta verterinärinrättningar i hela världen. Detta är oacceptabelt i förhållande till hästarna som vi bryr oss om. Det är en neglischering som tjänar den som ser hästen som ett redskap och inte som en vän som så villig tjänar oss. Med tidens gång kommer veterinärer och andra fackmän att ha möjlighet att ta de rätta besluten när det gäller bruk av skor. Det är så självklart för vissa, medans andra inte klarar att avstå från att spika söm i hästens ”händer”, till och med efter att dom fått veta hur skadligt det är. Oavsett om det beror på envishet, behov av att jobba med metall, eller något annat, så kommer de att hållas ansvariga om de fortsätter efter att denna kunskap har blivit allmänt tillgänglig och accepterad. Flere och flere veterinärer kommer att inse det här så småningom, och hästarna kommer att bli sundare än förut. Hästar i framtiden kommer att bli de fanststiska skapelser de var mednade att vara. Ägaren till en skodd häst kommer att bli kritiserad av de som respekterar och älskar hästar. Det finns sätt att beskydda hoven, om det behövs, och det är inte skor.

 

Vi måste börja lägga vikt vid det vi vet; Det är fysiologiskt omöjligt för en sko att ge hästen något fördelaktigt. Vårt ansvar och vår plikt gentemot hästen, och alla djur, är enorm. Och det har kommit så långt nu, att vi vet om det.

 

Som en påminnelse till alla fackmänniskor överallt – om du förstår denna information, ta den till dig och använd den till alla hästar runt omkring dig. Lägg in den i din reportoar som en auktoritet när det gäller hästens hälsa. Människor i hela världen börjar förstå något fundamentalt om hästens hälsa och om att sköta om dess hovar. Vi måste se på den här informationen, utvärdera den kritisk, använda vår kunskap om anatomi och fysiologi, och bli integrerade i att förbättra hästens hälsa. Sanning och kunskap kommer alltid att vinna, oavsett hur mycket folk än klagar och gråte, hur arga de än blir, hur enkelt eller svårt det än visar sig vara, och oavsett hur lätt eller svårt det kan verka att uppnå äkta sundhet.

 

Många av oss älskar våra leksaker och hjälpmedel – men dom betyder ingenting för hästen. Så allt kommer an på om människor har tiden och viljan att uppnå en verkligt sund barfotahäst. Om dom inte har tid, måste dom fråga sig själva om det är rättvist mot hästen att dom behåller den. Kanske måste de skaffa boots som gör det mera komfortabelt för hästen eller be om hjälp för att få hästen att röra på sig.

 

Detta leder oss mot en djupare förståelse av hästen: Det kan inte längre rättfärdigas att avvända skor. Skor kommer inte längre att bli betraktade som skor, för skor kan tas av och på när du vill.

 

Det finns så många bättre sätt som VERKLIGEN skyddar hoven…. Det är svårt för mig att förstå att någon över huvudtaget vill sko sin häst. , för vi vet (och kan erkänna skadan de gör) att skor helt enkelt inte tjänar hästen! Att sko hästen, och veta om att det är skadligt, är avskyvärt. Det betyder att du gör något som du vet är fell. Gör du det för att du inte vet bättre är det förlåtligt. Jag erkänner att bara för tre år sedan föreskrev jag som veterinär ringskor, sulor och andra specilaskor. Men nu kan jag inte göra det längre. Jag har förändrat mig. Jag kommer ihåg många hästar som har dött för att jag inte visste hur jag skulle kunna rädda dom…. Nu ser jag hästar med samma sorts problem och dom blir bättre på kort tid. Det handlar om liv och död och det är därför jag använder begrepp som ”livsavgörande” när jag pratar om skons effekt och felaktig hovform. Även om vi inte hade alternativ till skor skulle det inte vara rättvist att sko hästen eftersom vi känner till effekterna…. Vi är över detta stadie. Som tur är har vi många möjligheter att skydda hovarna, hela och stärka dom: naturlig hovverkning, baserad på upptäckten och på den kontinuerligt förbättrade förståelsen av hur en hov fungerar. Vi måste lära oss hur vi ska använda boots, och utveckla mera brukarvänliga boots. Boots låter hovens mekanism verka naturlig, och kan skydda benen, medans specialutrustning som sägs skydda i stället bryter ner.

 

Hovslagare är fackfolk. Hästen och deras ägare/beskyddare tror och litar på dom. De är i en idealisk position att lära ut om riktig hovform och funktion. De bryr sig om hästen, och har verktygen och yrkeskunskapen. De behöver bara lära mer om den naturliga hovens form och funktion och lära ut till andra. Det skulle inte vara några problem för dom att råda hästägare att låta hästen komma ut, ge dom hö/gräs och låta dom gå tillsammans med andra hästar så att dom rör på sig och blir mentalt sunda.

 

En hovslagare som lägger ifrån sig sin hammare gör blir en vinnare på grund av att han står stadig förankrad i kunskapen om hästens natur.

 

”All sanning går genom tre stadier. Först blir den hånad. Så blir den bemött med kraftig motstånd. Till slut blir den accepterad som självklar” (Arthur Schopenhauer)

 

Att få denna kunskap om hästens hovar är mäktigt! Jag uppmuntrar dem som har denna kunskap att använda den med diskretion. Jag uppmuntrar dom till att tala övertygande, men att ha ett öra öppet för dom som tvivlar. Lyssna till dom när dom uttrycker sin osäkerhet eller likgiltighet. Du kommer snart att upptäcka att alla svar du ger kommer av sig själv när du möter deras bekymmer. När du visar hur mycket du bryr dig, och hur mycket du vet, kommer bekymren att vändas till förståelse, och förståelse leder till ett förändrat liv. Det är sanningens varumärke. Det är aldrig för sent att säga sanningen. Jag vet att det är svårt att gå emot det som är allmännt accepterat men när du börjar förstå informationen kommer du att uppleva en mäktig energi – sanningens kraft, kraften att hela – hästens kraft!

 

Vänliga hälsningar Tomas G. Teskey, D. V. M. Juni 2004

 

 
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,5 av 5.
54 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Keratexprodukter 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av Tania Lönning på Keratexprodukter.

Om du blivit intresserad av detta så är du välkommen att kontakta mig både för råd och hjälp och för att köpa Keratexprodukter. Du kan ringa mig på tel (0047)67104938 eller 99105571 eller sänd ett mail: tania_lonning@operamail.com

Fler artiklar skrivna av Tania Lönning:


Succè med barfotahäst

(Läst 27323 gånger. Betygsatt till 5,3 av 131 läsare.


Barfotahäst: Att bryta traditioner - del 1

(Läst 13321 gånger. Betygsatt till 5,2 av 105 läsare.


Barfotahäst: Att bryta traditioner - del 2

(Läst 11634 gånger. Betygsatt till 5,1 av 62 läsare.


Barfotahäst: Att bryta traditioner - del 3

(Läst 9936 gånger. Betygsatt till 5,5 av 54 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster