Quarterhästen


Quarterhästen även kallad Amerikas häst, är världens största hästras med över 3 miljoner registrerade i AQHA (American Quarter Horse Association).


Quarterhästen härstammar från de hästar som spanjorerna tog med sig över Atlanten på 1500-talet, de hästarna var serbisk, arabisk och turkisk härstamning, dessa hästar korsades senare med hästar från England och Irland. Denna avel resulterade i en kompakt, välbalanserad och välmusklad häst som var oerhört snabb på korta distanser. På grund av sin snabbhet användes quarterhästen som kapplöpningshäst, den var världens snabbaste häst på en kvarts engelsk mil, därav fick rasen sitt namn (a quarter of a mile). På 1700-talet blev quarterhästen utbredd som ranch och boskapshäst i USA.

 

American Quarterhorse Association

På 1940-talet startades AQHA av några personer som ansåg rasen som värdefull, och man började då stamboksföra individer efter önskvärda karaktärsdrag, exteriör och användbarhet. Idag är AQHA en stor organisation med över 300.000 medlemmar. AQHA anordnar tävlingar, informerar, organiserar ungdomsverksamhet och sprider kunskap om Quarterhästen.

 

Cow-sense

Quarterhästen besitter en instinktiv förmåga att ”läsa av” kor och kalvar som förutom i det dagliga rancharbetet används i tävlingsklasser som cutting, working cowhorse och team penning.

Dagens quarterhäst är en oerhört användbar ras, den används bl.a till kapplöpningshäst, boskapshäst, körhäst, polo, hoppning, western pleasure, reining, trail, lassokastning. En quarterhäst blir din bästa vän.

 

RASBESKRIVNING

Quarterhästen skall ge ett helhetsintryck av en stark,  välbalanserad och välmusklad individ. Den står normalt helt obesvärat med benen väl under sig, vilket ger en förmåga till snabb förflyttning i alla riktningar.

 

Mankhöjden är flexibel allt mellan 140-165 cm, alla varianter skall erbjudas vilket gör att det finns en quarter för alla, och användningsområdena ökar.

 

Quarterhästens huvud är vaket och intelligent, kort och brett med små öron med brett ansatta ögon. Mulen ska vara liten och fast med små läppar. Ganasherna är välutvecklade.

Huvudet bildar en nära 45 graders vinkel med halsen med ett tydligt utrymme mellan käkben och halsmuskulatur, det gör det möjligt för hästen att arbeta i låg form utan att andningen hindras. Halsen är medellång och muskulös, bogarna djupt sluttande.

 

Quarterhästen har en välutvecklad manke och en samlad, bred och stark rygg med gott sadelläge. Bringan är djup och bred med stort bröstomfång.

 

Frambenen är brett ansatta och passar väl ihop med bogen, överarmarna är kraftigt musklade både på ut- och insida. Framskenorna är korta och vilar på torra leder. Quarterhästens bakdel är bred, djup och kraftfull både sedd från sida och bakifrån. Både övre och nedre lårparti är välmusklade, likväl som bakbenens in- och utsida.

 

Bakifrån sedd är Quarterhästen mycket bred och jämn från överdelen av lårpartiet till nederdelen av lårpartiet. Benen är hårda och torra med runda, små hovar med djup öppen trakt.

Man kan mäta Quarterhästen och se om individen är välbalanserad, nedanstående mått skall vara likadana:

 

Quarterhästen har 14 godkända färger:

 

Skäckfärg är ej godkänd, de registreras i stället som American Paint Horses.

AQHA har restriktioner gällande vita tecken på en Quarterhäst, för mycket och utbredda vita tecken godkänns ej för registrering i AQHA.
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,2 av 5.
150 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Nilsson Quarterhorse 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av Marie Nilsson på Nilsson Quarterhorse.

Vi tränar, tävlar och förmedlar Amerikanska Quarterhästar, vi bedriver även uppfödning i liten skala. Vårt mål med uppfödningen är att bidra med goda exemplar av Quarterhästen. Därmed strävar vi efter god exteriör och avlar med prestationsblod, allt för att få fram en så bra häst som möjligt.

Fler artiklar skrivna av Marie Nilsson:


American painthorse

(Läst 21107 gånger. Betygsatt till 5,1 av 76 läsare.


Färgteckningar på Painthästen

(Läst 12312 gånger. Betygsatt till 4,7 av 16 läsare.


OLWS - Overo Lethal White Syndrome

(Läst 12556 gånger. Betygsatt till 5,4 av 39 läsare.


Quarterhästen

(Läst 29539 gånger. Betygsatt till 5,2 av 150 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster