American Painthorse kallas den fläckiga varianten av quarterhäst


American Painthorse kallas den fläckiga varianten av quarterhäst.


The American Paint Horse Association (APHA), bildades 1962 och har sitt säte i Fort Worth, Texas. Rasens historia och ursprung är densamma som för The American Quarterhorse. De två raserna härstammar från de första hästar som spanjorerna tog med sig över Atlanten. Dessa hästar var av arabisk, serbisk och turkisk härstamning.

 

Sedan under mitten av 1600 talet importerades engelska hästar med inslag av inhemskt, orientaliskt och spanskt blod, som då korsades med de hästar spanjorerna redan tidigare tagit med sig. Resultatet blev en kompakt, välmusklad häst som var oerhört snabb på korta distanser, grunden till dagens Paint och Quarterhästar.

 

De entusiaster som strävade efter en viss typ utav häst, sorterade bort de hästar med för mycket vita tecken så att aveln inte skulle baseras på färgen, istället för individen.
Tursamt fanns det intresserade som tillvaratog dessa hästar med för mycket färg, och sedermera grundade ett eget register för dom. Trots AQHA:s färgrestriktioner, är många av dagens Painthästar resultatet av betäckning mellan två AQHA registrerade hästar, (avkommorna kallas då Crop outs, de är alltid overos).

 

Separering från Quarterhästen

Grundarna av APHA var heller inte tillfredsställda med en ras baserad endast på färgen, därför sattes strikta regler upp för exteriör, användbarhet och prestationsförmåga likväl som krav på intelligens, ett lugnt temperament och samarbetsvillighet. Som ett bevis på hur seriösa grundarna var, tillsattes ett hingstinspektionsprogram som var aktivt fram till dess att rasen var etablerad.

 

För att ha rätt till registrering i APHA, var hästarna tvungna att härstamma från ”stockhorse registret” med en av de fyra godkända organisationerna; APQHA (American Paint Quarter Horse Association), APSHA (American Paint Stock Horse Association), Jockey Club (US Fullblodsregister) eller AQHA (American Quarter Horse Association). Idag är de godkända organisationerna, APHA, AQHA och Jockey Club.

 

Färgen är indentitetstecken

Den färggranna teckningen är ett speciellt identitetstecken för rasen, och att bevara dess unika färgsättningar var ju anledningen till att föreningen startades, men naturligtvis är exteriör och användbarhet minst lika viktig.

 

Förr användes rasen mest till rancharbete och kapplöpning, men nu är rasen den tredje största i USA och används mest inom westernridning. Rasen är även mycket populär inom grenar såsom körning, distans, hoppning, dressyr, fälttävlan, rodeo och polo.

 

The Americal Painthorse Association

American Paint Horse Association, bildades 1962, då fanns det 3800 registrerade Paints. Idag finns det närmare 500 000 individer registrerade över hela världen.

 

Alla American Painthorses är registrerade i USA oavsett vilket land de föds i. Detta ger APHA ett komplett register som är mycket värdefullt för exempelvis avelsarbetet och genetisk forskning.

 

Swedish Painthorse Association

Swedish Paint Horse Association –SPHA, bildades i November 1990, och är en dotterförening till APHA. SPHA för ett särskilt register för de Paints som finns i Sverige, och för närvarande finns det ca 170 hästar upptagna i det Svenska registret. Den första Painthästen kom till Sverige 1982.

SPHA har som målsättning att:


• Främja intresset för American Paint Horse i Sverige
• Uppmuntra till avel med inriktning på kvalitet, god exteriör och prestation
• Sprida information om rasen och dess kvaliteér
• Sponsra och uppmuntra till Paint tävlingar i Sverige
• Uppmuntra till god hästhållning och god sportsmannaanda
• Uppmuntra till medlemskap både i Sverige och USA
• Samarbeta med den amerikanska moderföreningen APHA


Exteriört så beskrivs Painthästen på samma sätt som Quarterhästen, förutom färgen då naturligtvis!

 

Färgerna

Det finns 16 godkända färger på en Painthäst:

 
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,1 av 5.
76 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Nilsson Quarterhorse 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av Marie Nilsson på Nilsson Quarterhorse.

Vi tränar, tävlar och förmedlar Amerikanska Quarterhästar, vi bedriver även uppfödning i liten skala. Vårt mål med uppfödningen är att bidra med goda exemplar av Quarterhästen. Därmed strävar vi efter god exteriör och avlar med prestationsblod, allt för att få fram en så bra häst som möjligt.

Fler artiklar skrivna av Marie Nilsson:


American painthorse

(Läst 21106 gånger. Betygsatt till 5,1 av 76 läsare.


Färgteckningar på Painthästen

(Läst 12312 gånger. Betygsatt till 4,7 av 16 läsare.


OLWS - Overo Lethal White Syndrome

(Läst 12556 gånger. Betygsatt till 5,4 av 39 läsare.


Quarterhästen

(Läst 29539 gånger. Betygsatt till 5,2 av 150 läsare.Denna artikel är publicerad på http://www.western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster